Der er kommet fornyet fokus på sitets performance efter at Google annoncerede at load-tiderne nu indgår som en del af ranking algoritmerne.

I min verden er det helt fint med øget fokus på load-tider mm., men man skal ikke gøre det for Google’s skyld, og ej heller tro at det pludseligt giver meget bedre rankings i Google.

Man bør derimod optimere sitet systematisk af hensyn til brugerne, der har krav på en god performance og en god oplevelse, når de besøger dit site – det giver tilfredse bruger og i sidste ende flere kunder i butikken. En systematisk tilgang til optimering er nødvendigt, hvilket jeg skrev om i min forrige blogpost – “Sæt fart på dit website“.

WordPress benyttes som CMS på en del sites, og mange blogs, og der er mange muligheder for at optimere load-tider og performance på dit WordPress site.

WordPress optimering

En rigtigt fin ting ved WordPress er alle de forskellige plugins, der kan bruges til udviklingen af WordPress sites. Der findes en del plugins, der kan bruges til optimering af sitets performance.

Jeg skal ikke lægge skjul på at det ikke er helt trivielt at bruge alle disse plugins og teste dem, idet det kan tage tid at sætte dem op, ligesom nogle af dem er ret bøvlede at fjerne igen.

Følg rådene fra Yslow og Page Speed

De to testværktøjer Yslow fra Yahoo og Page Speed fra Google, giver begge klare indikationer af hvilke ting på sitet, der kan og bør optimeres. Følg disse anvisninger og brug derefter plugins, til at forbedre sitets performance, der hvor det er nødvendigt.

Lyt til hvad eksperterne siger

Der er ingen tvivl om at optimering af sites kan være meget kompliceret, selvom man kan komme langt med sund og almindelig fornuft. Jeg vil derfor helt klart anbefale, at man læser nogle artikler om emnet, før man kaster sig ud i at lege med caching plugins og andre mere langhårede optimeringstiltag.

Jeg har samlet tre ret nye artikler omkring optimering af WordPress sites – de kommer hver især rundt om emnet, men værktøjerne varierer lidt.

De første er fra danske Claus Heinrich, der har lavet flere sammenhængende artikler om optimering af WordPress sites – du finder den centrale artikel her. Claus går meget systematisk frem, hvilket også gør artiklerne meget overskuelige.

En anden artikel kommer fra Dave Naylor’s blog, hvor der er en meget fin artikel om hvordan de selv har optimeret deres blog. Som sædvanligt er tonen direkte på Dave Naylors blog, og artiklen afsluttes med en stikpille til den der har ødelagt en del af optimeringen ved at sætte Tweetmeme knapperne på de enkelte blog posts.

Tweetmeme … ja den forbedrer ikke dit sites performance, hvilket også er et af emnerne i den sidste artikel jeg vil fremhæve, nemlig en blog post fra Michael Gray (Graywolf). Her gennemgås en række optimerings muligheder, herunder fjernelse af netop Tweetmeme knapperne.

Michael Gray diskuterer også caching af siderne … hvad er godt og hvad er problematisk mht. caching af siderne på din blog, og hvad skal man huske, hvis man kører med caching af siderne.

Optimering …. kom nu igang

Hvordan kommer man så igang? Start med en test af siden, pluk så de lavest hængende frugter først. Og med de lavest hængende frugter mener jeg at der ofte er en del at hente ved at optimere de billeder og grafikker, der findes på siden. Man kan oftest hente mange kb blot ved lidt billedbehandling. Gør det derefter til en del af arbejdet med sitet, at optimere alle billeder der bruges på sitet, således at sitet ikke bliver unødigt tungt.

Et andet vigtigt element er at fjerne unødige funktioner fra sitet. Der er ufatteligt mange muligheder for at integrere WordPress sites op mod de forskellige Social Media. Men det koster … så vær opmærksom på om det er disse funktioner og plugins, der kvæler dit site. Og overvej om du behøver at have f.eks. Tweetmeme på forsiden af siten, eller om det er nok at have det på de enkelte blog posts.

Hosting er en anden central faktor. Mange af de billige hosting løsninger betyder at du deler server og IP adresse med mange andre sites, der til tider har meget trafik. Check om du har stor variation i svartiderne – det kan være et udtryk for at serveren bliver belastet i perioder – og check i den sammenhæng om det er din trafik, der belaster serveren. Du kan optimere nok så meget, men hvis serveren er i knæ, så vil du alligevel få lange svartider.

Test af plugins:

Når du har scoret de lette points kan du begynde at kigge på alle de plugins, der anbefales i de tre artikler – selv tester jeg fortsat en stribe plugins, men er ikke nået frem til en endelig løsning.

Jeg tester pt. følgende plugins:
Gzip Output
W3 Total Cache
WP Minify
WP Super Cache

Husk … vær omhyggelig og følg vejledningen både når du installerer og afinstallerer disse plugins, idet du ellers let kommer ud i problemer. Husk dernæst at lave backup af dit site, inden du begynder!

God fornøjelse